Samand Club Форуми Samand Club
FORUM

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ТО-1 кой как го премина, забележки по колата

Създайте нова тема   Напишете отговор    Samand Club Форуми -> Сервизи за SAMAND
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kiril_bulgaria

Местожителство: лято в Царево, зима на парно в Бургас

МнениеПуснато на: Пет Юни 29, 2007 7:26 pm    Заглавие: ТО-1 кой как го премина, забележки по колата Отговорете с цитат

И така да Ви разказвам. Грабнах се от Царево та чак до Хасково (колко км?) да мина ТО-1. Забележките, които имах бяха:
1. Лампата за въздушната възглавница свети откакто съм я взе колата.
2. Бутона за облегалката на седалката на пасажера не работи
3. Антифриза прелива от разширителният съд, често включва вентилатора на високи обороти.
4. При потегляне се чува някакво скърцане, което не мога да разбера дали е от тампон или скоростна кутия
5. Вратата на пасажера опира в гуменото уплътнение и то е започнало да се протрива
6.Двигателят като цяло стана по-шумен, но това е мое субективно мнение.

Какво беше направено:
1. Няма диагностичен уред за Саманд, не може да се влезе в компютъра за да се изчисти грешката за въздущната възглавница.
2. Бутона го оправиха-кабелите не бяха закачени.
3. За антифриза-доливал съм много антифриз и затова го изхвърлял, пък и било топло, затова включвал вентилатора. Вече в Царево констатирах, че клапанчето на капачката е дефектирало и си купих нова капачка от Пежо магазина са 12.80лв. Следвашият път ще им покажа фактурата и капачката.
4.Шума от скърцането бил от снадката на аспуха, което за мен не е вярно. Ще видим какво ще излезе.
5. Вратата продължава да протрива гуменото уплътнение, ще видя някой тенекеджия да я чукне.
6. Наистина, като смениха маслото малко намаля чукането, но като цяло двигателя е по-шумен отколкото като нов. Но повтарям, това е мое субрктивно мнение. Реално е по-тих от Пежо на 30.000км.

И така, за смяната на едно масло 4л (IGOL 10W-40)+ маслен филтър(не оригинален) съм дал 70лв. Като прибавиш и бензина Царево-Хасково-Царево почнах да си мисля, че евтиното излиза скъпо. То маслото и аз мога да си го сменя, а и филтъра щеше да е оригинален.
Сега ще видим на ТО-2 какво ще направят, обещаха да има достатъчно техника до тогава.
Не видях да има обходен лист за ТО, в който да пише какво се проверява на ТО1, ТО2 и тн, и след това този лист се дава на собственика, както е при руснаците.
Но като цяло колата е добра, и то много добра. Препоръчвам я горещо на приятели и познати Тези забележки са нищо и се отнасят повече към организацията на работа, квалификацията на персонала, както и към слабо развитата сервизна мрежа. Мисля, че главният инженер е компетентен достатъчно, но с голи ръце при тези съвременни автомобили е безпомощен.

Бивш първи коневладелец в България!
http://tzarevo-hotel.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kiril_bulgaria

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2007 7:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Смятах да откривам нова тема за ТО2, но понеже никой друг не пише във форума аз ще продължа. И така 15.000км. Трябва да мина ТО2. Оплаквания по колата бяха:
1. Лампата на въздушната възглавница свети постояно.
2. При потегляне се чува някъкво скърцане, което не мога да разбера откъде е.
Помежду другото, където си мислих, че двигателя е шумен-не е вярно. Ако знаете какви нови шумни двигатели има, ама хайде да не казвам автомобилни марки, че ще ме бият някъде. Моят (на Саманда) е като мъркане на котенце.
Както виждате, забележките са никакви, влача си ги още откогато съм взел колата. Затова смятах да си сменя сам маслото с Тотал10W-40, да не се разкарвам до Хасково. Но забележете: От офиса ми се обадиха (те ме потърсиха!) да ме помолят да отида до Хасково, гаранционният инженер на Саманд - Иран е в България да прегледа колата. И аз, като бял човек без работа, грабнах жената и хайде на разходка до Хасково (грешка-не вземайте жената, багажника беше пълен след това с дрехи и боклуци, като-разбира се-портофела олекна).
Какво беше направено:
1.Колата беше основно прегледана, всичко по листа на ТО беше отворено и проверено.
2.Лампата на въздушната възглавница – излезе, че иранците не са закачили кабела към кутията с предпазителите. А аз какво ли не си мислих. Защото една възглавница в Пежо е над 1000лв да ти я монтират.
Влязаха с компютъра (имат вече диагностичен компютър, надявам се да не е само един) и изчистиха грешката.
3.Скърцането – прав беше гл. инженер на Саманд-Хасково. От снадката на аспуховата тръба. Връзката е твърда и когато се потегля – скърца. Беше намазано мястото с COPA SLIP – High Temperature Anti-Seize compound (-40 to +1100C) и скърцането спря. Но това не е разрешение на въпроса. Има виждане от гл.инженер да се смени тази връзка с мека.
4. Сменено масло, маслен филтър, въздушен филтър.
Така, че вече в момента нямам никакви забележки по колата.
Но нали сме си българи, намерих им косур на сервиза им – нямаха прахосмукачка с която да изсмучат боклуците останали в кутията на въздушният филтър. Казвате – хайде, това да е, пък аз Ви казвам, че малките неща правят перфектната работа. А защо в Пежо имат?
Другото, което искам да споделя, е че замерих разхода на бензин, като няколко пъти пълних резорвара догоре. Получи се 1000км с 60л бензин. Колата я карам основно извънградско, по хубав път Царево-Бургас-Габрово-Варна-София. Но и скороста си я бива 120-140. Повече не, но след ТО3 ще я пробвам.Градско имам около 300км на 1000км изминат път. Смятах да слагам газов инжекцион, но при този малък разход не си струват главоболията.
Вече съм на 24.500км, така че очаквайте ТО-3. Но може би аз ще си го правя-никакви забележки по колата, а за едно масло до Хасково къде ще му излезе краят?
Да не забравя – осребриха ми фактурата за капачката на разширителното казанче – 12.80лв

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kiril_bulgaria

МнениеПуснато на: Сря Ное 07, 2007 6:48 am    Заглавие: Отговорете с цитат

25.000км, ТО-3
Проблеми и забележки по колата нямам, всичко беше въпрос на сервис. Но аз, понеже си обичам кончето, направих и някой други неща:
1.Смяна на масло и маслен филтър Purfluh L358
2.Смяна на горивен филтър Purfluh EP145
Филтрите специално си ги купих от магазина в София.
3.Проверка на нивото на маслото в скоростната кутия
4.Смяна на свещи BOSCH Super FR8SEO (6лв за брой). Старите свещи бяха като нови. Търсих многоелектодни, но нямаше точна алтернатива на FR8SEO, а не исках да експериментирам. Свещите ги купих от представителният магазин на BOSCH-Германия. Имаше по магазинчетата и по 4.80лв, но само като ги съпоставиш дори кутийките, разбираш, че са менте.
5. Нов акумулатор MONBAT Premium (130лв) директно от дистрибуторите в Бургас.
http://www.monbat.com/articles.php?ArticleGroupID=1
6.Нови щамповани джанти 8690 KFZ 6,0J*15 4х108 Ф65 ЕТ27 (85лв за джанта)
7.Нови зимни гуми NOKIAN WR G2 185/65 R15 DOT2507 (140лв за гума). Доставени по поръчка от вносителя Nokian-Bulgaria,Пловдив.Гумите са нова генерация G2, която сега започва да се произвежда, сезон 2007.
http://www.nokiantires.com/en/summer_passenger.aspx
8.Баланс на гумите (монтаж и баланс по 6лв на гума)
9.Регулировка на предницата във FULDA (нямаше нужда, всичко беше ОК, само 25лв. отидоха на вятъра)
Общо се изръсих около 1200лв., но основните пари съм ги дал покрай зимните гуми и джанти, които са за няколко сезона. Но това е мой избор и не съжалявам за него.
Реално, ако бях направил само нормален сервис щях да дам 80лв.

Върнете се в началото
kiril_bulgaria

МнениеПуснато на: Сря Ное 07, 2007 7:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Бях запитан защо само от вносители търся части и консумативи. Моят отговор е:
Влизам в сайтовете на компаниите и виждам кой е вносителя за България и къде е централният офис. Пиша е-маил с въпрос за диструбуторите в Бургас и само от там купувам.
За свещите писах какви ментета има, ще Ви кажа и за гумите. Знаете, че много от компаниите си изнесаха производството в азиатски страни. По-евтино, но качеството? А и колко са застояли по складовете? Гледайте DOT на гумите.
Е, избора е Ваш, от мен съвета.

Върнете се в началото
pnar

МнениеПуснато на: Сря Ное 21, 2007 6:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-добрия вариант е да се купуват части от вносителя.Защото така плащате минимално над пазарната цена,имате гаранция за тези части и сте абсолютно сигурни,че всичко с вашия автомобил е наред.
Не стоят обаче така нещата с китайските и малайзийските части.Верно са по-евтини,верно при по-голяма покупка остават пари и жената на кръчма да изведете.Но заслужава ли си за 5-10лв.да имате хиляди ядове с автомобила си?НеSmile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kiril_bulgaria

МнениеПуснато на: Сря Апр 23, 2008 9:12 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги, колата е продадена на Лео1. Ако той желае, ще продължи историята на първата внесена кола Саманд в България.

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Samand Club Форуми -> Сервизи за SAMAND Часовете са според зоната GMT
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети